موانع دریافت درمان افسردگی

در این مطلب در پی پاسخ گویی به این سوال هستیم که چرا افراد مبتلا به افسردگی درمان نمی شوند؟ اختلال افسردگی اساسی اختلال روانی است که با علائم عاطفی (مثلا خلق افسرده)، علائم شناختی (مثلا مشکل تمرکز) و علائم جسمی (مثلا تغییرات اشتها / وزن) مشخص می شود. همه ی افراد افسره درمانی را که به آن نیاز دارند را دریافت نمی کنند، اما موانع دریافت درمان برای این افراد چیست؟

در مقاله ای که اخیرا در نشریه ی آگوست خدمات روانپزشکی منتشر شده است، Chekroud و همکارانش به بررسی عدم دریافت درمان در افراد مبتلا به افسردگی (علاوه بر تایید خودشان برای نیازشان به درمان) پرداخته اند. 

چرا افراد مبتلا به افسردگی درمان نمی شوند؟

نمونه ی این مطالعه شامل 20785 نفر بود که با افسردگی اساسی تشخیص داده شده بودند. بیشتر آنها در سن 18-49 سالگی  بودند و نیمی از آنها بیمه سلامت خصوصی داشتند.


همچنین بخوانید:آیا شبکه های اجتماعی باعث افسردگی کاربران شان می شوند؟


شرکت کنندگانی که نیاز به درمان را تأیید کرده بودند اما هیچ درمانی دریافت نکرده بودند (30 درصد از نمونه) ، لیستی از 15 توجیه احتمالی را ارائه کردند. با این سوال که: “کدام یک از این اظهارات توضیح می دهد که چرا شما درمان یا مشاوره روانی مورد نیاز خود را دریافت نکرده اید؟”

دلایل اصلی برای عدم دریافت درمان افسردگی 

در ادامه 15 دلیل اصلی عدم دریافت درمان در افراد افسرده، براساس درصد پاسخ دهندگان از بیشترین به کمترین لیست شده اند:

  1. نمی توانستم هزینه ها را پرداخت کنم. (47.7 درصد)
  2. فکر می کردم می تونم بدون درمان از پسش بربیام. (22.2 درصد)
  3. نمی دونستم برای دریافت خدمات باید به کجا مراجعه کنم. (16.7 درصد)
  4. برخی از دلایل دیگر (15.3 درصد)
  5. فکر می کردم باید مجبور یا متعهد به مصرف دارو باشم. (15.2 درصد)
  6. وقت نداشتم/خیلی سرم شلوغ بود. (14.2 درصد)
  7. پوشش ناکافی بیمه. (11.7 درصد) 
  8. نگران نظر دیگران بودم. (11 درصد)
  9. فکر نمی کردم درمان کمک کننده باشه. (10.9 درصد)
  10. نگرانی در مورد محرمانه بودن موضوع (9.7 درصد)
  11. فکر نمی کردم که در آن زمان نیاز به درمان داشته باشم. (8.6 درصد)
  12. نگرانی در مورد اثر درمان در کارم (8.1 درصد)
  13. بیمه درمانی آن را پوشش نمی دهد (6.5 درصد)
  14. نمی خواستم دیگران متوجه بشوند. (6.5 درصد)
  15. رفت و آمد سخت و مرکز درمانی دور بود. (5.8 درصد)

به طور کلی، بیش از نیمی از شرکت کنندگان برای عدم دریافت درمان (درمان یا دارو) به دلایل و عوامل مالی اشاره می کنند. بعضی از این نگرانی های مالی می تواند نتیجه ی فرض های اشتباه و یا نداشتن اطلاعات کافی باشد. اما با توجه به اینکه این مطالعه در آمریکا انجام شده است و در آنجا برای درمان بیماری های روانی بیمه تعیین شده است، مشاهده می کنیم که بازهم نگرانی های مالی مانع از دریافت کمک می شوند.


همچنین بخوانید:آیا افسردگی قبل از قاعدگی یک اختلال است؟ با نشانه ها و دلایل آن آشنا شوید!


حال وضعیت دریافت کمک افراد افسرده و یا سایر بیماران روانی در کشور خودمان را تصور کنید که هیچ بیمه ای خدمات درمانی آنها را پوشش نمی دهد.

برخی از اظهارات این افراد نیز می تواند خود نشانه ای از افسردگی باشد. برای مثال، قابل فهم است که چرا یک فرد مبتلا به افسردگی به درمان بدبین است و معتقد است که کار ساز نخواهد بود.

البته نقش فاکتورهای پیش بینی کننده برای دریافت درمان، مثل اندیشه های خودکشی را نباید نادیده انگاشت. افرادی که به طور جدی در مورد کشتن خودشان فکر می کردند (به عنوان مثال، ریختن برنامه های خودکشی) کمتر به دنبال درمان بودند.

چگونه موانع عدم دریافت درمان برای افسرده را کاهش دهیم؟

گام بعدی در این تحقیق، تعیین نحوه به حداقل رساندن موانع است. از آنجایی که انرژی کم و فقدان انگیزه، ویژگی های اساسی افسردگی است، پس توسعه ی پشتکار برای به دنبال درمان بودن و ماندن در آن اهمیت زیادی دارد. مردم باید مطلع شوند که درمان – حداقل درمان دارویی (داروها) – لزوما گران نیست؛ گزینه های ارزان تر در دسترس هستند. (مثلا مراجعه به مراکز دولتی به جای مطب های خصوصی)


همچنین بخوانید: آیا من افسردگی دارم یا فقط ناراحتم؟ 


در نتیجه، هر دو موانع عملی و روانی برای درمان باید مورد توجه قرار گیرند. موانع عملی شامل نگرانی های هزینه (واقعی یا فرض شده)، عدم پوشش بیمه، سخت بودن رفت و آمد، نشناختن مرکزی برای مراجعه و …می شوند. موانع روانشناختی شامل موانعی نظیر نگرانی درمورد بدنام شدن یا برچسب خوردن و شک و تردید در مورد اثربخشی درمان است. با توجه به این دو موانع، احتمال دارد میلیونها نفر مبتلا به افسرده اقدام برای دریافت درمان لازم برای افسردگی را افزایش دهند.