5 آزمایش مهم برای خانم ها ! در سرطان هاى شایع میان خانم ها یعنى پستان، رحم و دهانه ى رحم با تشخیص زودهنگام، امکان بهبودی وجود دارد. از متخصص بیمارى هاى زنان و زایمان پروفسور دکتر آلپر کارالوک درباره ى آزمایش های مهم برای خانم ها که در زمان جوانى باید انجام شود باید پرسیده شود، با یکدیگر با این آزمایش ها آشنا می شویم :

5 آزمایش مهم برای خانم ها

١.تست پاپ اسمیر

آزمایش حیاتی برای خانم ها

بر اثر ابتلا به دومین سرطان شایع میان خانم ها یعنى سرطان دهانه ى رحم در هر دو دقیقه، یک خانم جان خود را از دست مى دهد. ویروس پاپیلوماى انسانى (HPV) یک  فاکتور مهم در ایجاد سرطان دهانه ى رحم است. این سرطان حتى در زمانى که تغییرات سلولى مشهود در آزمایشات کلینیکى مشاهده نمى شود نیز توسط تست پاپ اسمیر قابل تشخیص است. به این ترتیب قبل از شیوع سرطان امکان مداوا ایجاد مى شود و صرفا به خارج کردن بخش آلوده در دهانه ى رحم اکتفا مى شود. تمام خانم هاى ٢١-۶۵ ساله به صورت منظم باید این تست را انجام دهند. اگر در معرض خطر هستید و یا در نتیجه آزمایش سلول هاى آلوده مشاهده شده است، ضرورى است هر شش ماه یکبار این تست را انجام دهید.

چه کسانى در معرض خطر هستند؟

-خانم هایى که این تست را انجام نداده اند

-خانم هایى که واکسن HPV نزده اند

-کسانى که براى مدت طولانى آلوده به HPV بوده اند

-شریک جنسى پرخطر

-استعمال سیگار

-بهداشت نامناسب ناحیه ژنیتال

-نقص سیستم ایمنى

در ادامه بخوانید :

2. سونوگرافى

آزمایش مهم

معاینه ى سالیانه توسط متخصص زنان ضرورى است. سونوگرافى به عنوان بخشى از معاینه امکان بررسى شرایط رحم و تخمدان ها را فراهم مى سازد. چنانچه توده ى مشکوک به سرطان در رحم با تخمدان ها وجود داشته باشد، بررسى هاى بیشترى صورت میگیرد.

به ویژه اگر سابقه ى ابتلا به کیست یا فیبروم وجود داشته باشد، سونوگرافى واژینال الزامى است. به این ترتیب ارگان هاى داخلى واضح تر دیده مى شوند. مشکلى داشته باشید و یا نداشته باشید لازم است هر سال به همراه معاینه ى متخصص زنان، سونوگرافى شوید.

3. ماموگرافى

در میان دلایل مرگ و میر خانم ها سرطان پستان رتبه اول را دارد. بوسیله ى ماموگرافى امکان تشخیص تومورهاى بدخیم حتى چند میلیمترى نیز وجود دارد. بالا رفتن سن، فاکتورهاى ژنتیکى، شروع عادت ماهیانه در سنین پایین، دیر یائسه شدن، بویژه افزایش وزن بعد از یائسگى، استفاده از رژیم غذایى پرچرب و کم فیبر، اولین زایمان بعد از ٣٠ سالگى، درمان طولانى مدت با استروژن، استفاده از سیگار و مصرف الکل ریسک ابتلا به سرطان پستان را افزایش مى دهد.

بعد از ۴٠ سالگى هر سال و با دو سال یکبار ماموگرامى الزامى است. اما چنانچه در بستگان درجه یک مانند مادر و خواهر سابقه ى ابتلا به سرطان پستان وجود داشته باشد در ٣٠-۴٠ سالگى نیز ضرورى است حداقل یک بار ماموگرافى انجام داده و نتیجه را نگه دارید.

چه کسانى در معرض خطر هستند؟

-چنانچه در فامیل (پدرى و یا مادرى) سابقه ى ابتلا وجود داشته باشد

-هرچه نسبت فامیلى فرد مبتلا نزدیک تر باشد و تعداد افراد مبتلا بیشتر باشد، ریسک ابتلا بالاتر است

-سابقه ى ابتلا به سرطان پستان

-شروع عادت ماهیانه در سنین پایین و بروز یائسگى در سنین بالا

-نداشتن سابقه زایمان

-زندگى بى تحرک و اضافه وزن


4. تراکم استخوان

چه کسى نمى خواهد در سنین بالا صاحب سلامتى، انعطاف، استخوان هاى مقاوم و حالت زیباى بدن باشد؟

پیشگیرى از تحلیل استخوانى ایجاد شده بعد از یائسگى که به صورت پنهان پیشرفت مى کند و سبب کوتاهى قد، خمیدگى پشت و بروز شکستگى هاى متعدد مى شود ممکن است.

با انجام تست تراکم استخوان بعد از ۵٠ سالگى و یا با شروع یائسگى امکان تشخیص پوکى استخوان در مراحل اولیه ممکن است. بعلاوه این تست در مدت کوتاه ١۵-٢٠ دقیقه و بدون درد انجام مى شود. تحلیل استخوانى که در خانم هاى مسن دیده مى شود تهدیدى جدى براى سلامت آنهاست.

با توجه به تمام این نتایج ضرورى است براى پیشگیرى از تحلیل استخوان به ویژه در خانم ها اقدامات لازم صورت پذیرد. به خصوص اگر در خانواده سابقه ى ابتلا به پوکى استخوان وجود داشته باشد دقت بیشترى لازم است. زیرا در بیماران مبتلا به پوکى استخوان که تحت درمان نیستند ریسک بروز شکستگى افزایش مى یابد.

در صورت وجود ریسک پوکى استخوان یا تحلیل استخوان، با انجام تست تراکم استخوان امکان پیشگیرى از بیمارى قبل از بروز شکستگى هاى استخوان، وجود دارد. در تمام خانم هاى یائسه انجام تست تراکم استخوان براى پیشگیرى و درمان پوکى استخوان اهمیت بسیارى دارد. با تست بدون درد و ١۵-٢٠ دقیقه اى، تراکم استخوان اندازه گیرى مى شود. این تست همچنین جهت ثبت تراکم استخوان در طول درمان نیز استفاده مى شود.

چه کسانى در معرض خطر هستند؟

-سالمندان: جذب کلسیم از روده ها کاهش مى یابد

-فاکتورهاى ژنتیکى: وجود شکستگى هاى ناشى از پوکى استخوان در خانواده، نژاد سفید، پوست نازک و رنگ پریده، لاغرى

-هورمونى: یائسگى زودهنگام

-تغذیه: کمبود کلسیم و ویتامین D

-سبک زندگى: بى تحرکى، مصرف سیگار و الکل، زیاده روى در مصرف قهوه، قرار نگرفتن در معرض نور آفتاب

-بعضى داروها و بیمارى ها: مصرف کورتیزول، بعضى از داروهاى معده و دوز بالاى هورمون تیرویید، دیابت، بیمارى هاى روماتوئیدى، بیمارى التهابى روده و پرکارى تیروئید


5. تست HPV

سرطان دهانه ى رحم، با انتقال ویروس HPV (ویروس پاپیلوماى انسانى) از طریق رابطه ى جنسى ایجاد مى شود. سرطان دهانه ى رحم در مراحل اولیه هیچ نشانه اى ندارد. به همین دلیل چکاپ منظم اهمیت حیاتى دارد. علائم اولیه بروز سرطان دهانه ى رحم از ابتدا قابل تشخیص و درمان هستند. به این منظور از تست سلول هاى دهانه ى رحم یعنى پاپ اسمیر و یا تست HPV استفاده مى شود. پیشنهاد مى شود تست پاپ اسمیر از ٢١ سالگى و تست HPV از ٣٠ سالگى انجام شود.

چه کسانى در معرض خطر هستند؟

خانم هایى که غربالگرى انجام نداده اند

خانم هایى که واکسن HPV نزده اند

ابتلاى طولانى به عفونت با HPV

شریک جنسى پرخطر

استعمال سیگار

بهداشت نامناسب ناحیه ژنیتال

نقص سیستم ایمنى