چرا نمی توانم بخوابم؟ دلیل بی‌خوابی من چیست؟ این سوال خیلی از ماست، به همین دلیل ما می‌خواهیم به بررسی دلایل بی خوابی بپردازیم.

وقت آن رسیده است که به شب‌های بی‌آرامش‌تان پایان دهید. احتمالا می‌دانید که مختصصان معتقدند هر فرد باید به طور متوسط 7 تا 8 ساعت در شبانه روز بخوابد، اگر شما نمی‌توانید در شبانه روز به این میزان بخوابید، باید به دنبال دلایل بی‌خوابی‌تان باشید.


همچنین بخوانید:  با یک نوشیدنی برای رفع بی خوابی آشنا شوید


فقط شما نیستید که می پرسید: چرا نمی توانم بخوابم؟ مختصصان خواب عواملی که باعث بی‌خوابی می شوند را بررسی کرده‌اند که در ادامه آنها را شرح می دهیم.

چرا نمی توانم بخوابم؟

بی‌خوابی می‌تواند حاد یا مزمن باشد. اگر بی‌خوابی‌تان کمتراز یک ماه به طول انجامد، دچار بی‌خوابی حاد هستید، اما بی‌خوابی مزمن حداقل باید یک ماه طول بکشد. همچنین باید بدانید بی‌خوابی باید حداقل 3 شب درهفته رخ دهد تا به مشکلی که نیازبه توجه دارد تبدیل ‌شود.

تعدادی از روش‌های درمانی، از جمله درمان شناختی رفتاری و  برخی داروهای خاص می‌توانند به افرادی که از بی‌خوابی رنج می‌برند، کمک کنند. و همچنین تغییری در سبک زندگی هم می‌تواند کمک کننده باشد: به طور مثال به شما پیشنهاد می‌شود که هر روز سر ساعت معینی از خواب بیدار شوید، حتی اگر نتوانستید شب قبل به مقدار کافی بخوابید.


همچنین بخوانید:

آیا ماری جوانا درمان بی خوابی های مزمن شما است؟

چه چیزی باعث بی خوابی مداوم می شود؟


شب‌ ادراری

شب ادراری حالتی است که بیماران را مجبور به دوش‌گرفتن شبانه می‌کند، و یکی از دلایلی است که باعث نداشتن خواب کافی می‌شوند‌. افراد در هرسنی می‌توانند دچار شب‌ادراری شوند، اما عمدتا افراد بالای 60 سال دچار آن می‌شوند. همچنین برای زنان، شب‌ادراری می‌تواند نتیجه یائسگی، زایمان یا پرولاپس اندام لگن باشد و برای مردان، می‌توان آن را به پروستات بزرگ شده نسبت داد.

بیماری‌های دیگر، مثل بیماری قلبی هم می‌توانند احتمال بروز شب‌ادراری را افزایش دهند. عوامل تاثیرگذار دیگر که قابل کنترل‌اند، شامل مصرف کافئین و الکل و مقدار مایعاتی که قبل از خواب می‌نوشید، هستند. تغییر در شیوه زندگی، از جمله نظارت بر مصرف کافئین و الکل، می‌تواند به کنترل شب ادراری کمک کند. درغیراین‌صورت پزشک می‌تواند داروهای خاصی را که باعث آرامش مثانه و یا رفع اسپاسم آن می‌شود، تجویز کند.

آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب

حالتی که درآن تنفس فرد به طور موقت متوقف می‌شود، از محتمل‌ترین دلایل بی‌خوابی است. بروز وقفه تنفسی در خواب می‌تواند باعث اختلال خواب و بیدارشدن فرد و مشکل در دوباره به خواب رفتن او شود. این وقفه تنفسی، باعث نفس نفس زدن بیمار و بریده نفس کشیدن او (نفس کشیدن از دهان) و درنتیجه باعث بلند خروپف کردن او می‌شود.

و اما درمان به شکل‌های مختلفی ‌صورت می‌گیرد. برخی از بیماران از دستگاهی به نام دستگاه فشار مجرای هوایی مثبت (PAP) استفاده می‌کنند که می‌تواند مجرای تنفسی بیمار را در هنگام خواب باز نگه دارد. علاوه بر این، حفظ وزن متناسب و خوردن غذاهای سالم برای قلب به بیمارانی که از این مشکل رنج می‌برند توصیه می‌شود.


همچنین بخوانید: 5 تاثیر بی خوابی بر روی پوست !


داروهای محرک

داروهای بسیاری وجود دارند که می‌توانند برای خواب شب مشکلاتی ایجاد کنند_به ویژه داروهای محرکی که افراد به منظور درمان اختلال بیش‌فعالی و کمبود توجه مصرف می‌کنند. انواع این دارو، شامل متیل فنیدیدها (مثل ریتالین) و آمفتامین‌ها (مثل Adderall) می‌‌شود. کم‌خوابی یک جنبه‌ی شناخته‌شده از اثرات استفاده‌ی این محرک‌های تجویزی است، و بنابراین دلیل، افراد بهتر است ساعت مصرف این داروها را زودتر از نیمه‌شب و قبل از خواب، و ترجیحا در روز تنظیم کنند.

استروئیدها

استروئیدها به کاهش التهاب کمک می‌کنند، به این معنی که از آنها برای درمان تعدادی از بیماری‌ها استفاده می‌شود. این داروها_ که گاهی به آنها کورتیکواستروئید گفته می شود_برای تسکین علائم آسم، آرتروز، بیماری‌های خودایمنی (از جمله مولتیپل اسکلروز و لوپوس)، سرطان‌های خاص و برخی از بیماری‌های شایع پوست (از جمله بثورات و اگزما) استفاده می‌شود. در حالیکه استروئیدها می‌توانند بسیار مفید باشند، همچنین می‌توانند باعث بروز خواب ناآرام شوند. اگر برای شما مصرف استروئیدهایی که خواب آرام شب را غیرممکن می‌کنند تجویز شد، ارزشش را دارد که با دکترتان برای درنظر گرفتن گزینه‌های دیگر صحبت کنید.


همچنین بخوانید:  آیا بی خوابی شما را می کشد ؟


PTSD

اختلال استرس پس از سانحه یا PTSD ، در پاسخ و واکنش به حوادث آسیب‌زایی که افراد تجربه یا مشاهده می‌کنند رخ می‌دهد. یکی از نشانه‌های PTSD خواب ناآرام درشب است. PTSD به دلایل مختلفی باعث بی‌خوابی می‌شود. این امر می‌تواند به این دلیل باشد که افراد مبتلا به این اختلال، احساس می‌کنند که باید همیشه از خود محافظت کنند و احساس ناامنی دارند، و یا اینکه می‌تواند ناشی از افکار منفی‌ای باشد که خوابیدن را به چالش کشیده است.

علاوه بر این، کابوس‌ها می‌توانند در این مسئله نقش داشته باشند. درمان‌هایی مثل گفتوگودرمانی و برخی داروهای خاص می‌توانند به کاهش علائم PTSD کمک کنند. افراد مبتلا به PTSD می‌توانند یاد بگیرند که از طریق جلسات گفتگودرمانی مشکل خود را شناسایی کنند تا شرایط را بهتر مدیریت کنند.

زوال عقل یا دمانس

زوال عقل زمانی رخ می‌دهد که عملکردهای ذهنی فرد به طور جدی مختل شود و بر فعالیت‌های روزانه او تاثیر بگذارد، و خواب مختل شده از جمله علائمی است که می‌تواند همراه با تشخیص زوال عقل باشد. دمانس درمان خاص تعریف‌شده‌ای ندارد، اما روش‌های زیادی برای کنترل این بیماری می‌تواند کارآمد باشد. داروها برای علائمی چون بدخوابی، پریشان‌خوابی و اختلال خواب و اضطراب کمک کننده‌اند، درحالی که کاردرمانی، گفتوگودرمانی و مشاوره بهداشت‌روان نیز برای معالجه این بیماری استفاده می‌شود.


همچنین بخوانید:  خطرات پنهانی چاقی! چاقی خطر زوال عقل و آلزایمر را بالا می برد!


درد

شکی نیست که دردداشتن باعث سخت به خواب‌رفتن می‌شود. درد مزمن درهرعضو بدن که باشد باعث بی‌خوابی می‌شود. اگر روند مدیریت و درمان درد به اندازه کافی خوب پیش نمی‌رود که خواب کافی را برایتان فراهم کند، بهتر است با پزشک خود در مورد گزینه‌های دیگری که باعث داشتن خواب آرام‌تر می‌شوند، صحبت کنید.


همچنین بخوانید: چرا بعضی ها بهتر درد را تحمل می کنند؟


سندرم پاهای بی قرار (RLS)

این سندرم باعث می‌شود که افراد اغلب احساس و تمایل به حرکت دادن پاهای خود داشته باشند، و به‌خواب‌رفتن و عمیق درخواب ماندن را سخت می‌کند. درحقیقت، سندرم ذکرشده یکی دیگر از بیماری‌هایی است که باعث کمبود خواب می‌شود. در حالیکه عامل دقیق RLS ناشناخته است، این بیماری به داروهای خاص و همینطور مصرف الکل، کافئین و نیکوتین نسبت داده شده است. هیچ درمانی برای RLS وجود ندارد، اما تغییرات در شیوه زندگی و برخی از داروهای تجویز شده می‌توانند کمک‌کننده باشند.

سبک زندگی‌های مختلف

از آنجاکه بسیاری از شیوه‌های مختلف زندگی بر میزان خواب شما_و همچنین کیفیت آن_تأثیر می‌گذارند، تشخیص دادن این‌که دقیقا چه عاملی باعث بهم ریختن خواب‌تان می‌شود، می‌تواند سخت باشد، اما خوشبختانه شما می‌توانید عوامل موثر بر خود را محدود کنید.

از میان عوامل سبک زندگی و رژیم غذایی، کافئین، الکل و نیکوتین مقصرهای اصلی هستند. علاوه بر این، چرت زدن در طول روز (به خصوص اکنون که بسیاری از ما در خانه کار می‌کنیم) می‌تواند یکی از دلایل اصلی بی‌خوابی‌تان باشد. اگر تمام عادات مختلف سبک زندگی که می‌توانند برمیزان خواب شبانه تاثیر بگذارند را امتحان کرده‌اید و هنوز خود را در طول روز بسیار خسته می‌بینید، ضرری ندارد اگر به یک متخصص خواب مراجعه کنید.