سلام، همه ما در طول زندگی‌مان با انواع سوختگی سروکار داریم. بچه‌ها آسیب‌پذیرترین گروه در برابر سوختگی هستند. 

سوختگی‌های پوستی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • سوختگی‌های درجه‌یک
  • سوختگی‌های درجه‌دو
  • سوختگی‌های درجه سه

اول‌ازهمه باید بدانید که پوست انسان از سه لایه تشکیل‌شده و این درجه‌بندی هم سوختگی را نشان می‌دهد.


همچنین بخوانید:

7 روش برای مراقبت از پوست در هوای آلوده


انواع سوختگی

سوختگی درجه‌یک

این نوع از سوختگی فقط بر روی لایه بیرونی پوست، یعنی اپیدرم تأثیر می‌گذارد که لایه‌‎ی خارجی پوست است. اپیدرم از بدن در برابر آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی محافظت می‌کند. در این نوع از سوختگی، پوست قرمز و متورم می‌شود و در برخی اوقات نیز با درد همراه است. این نوع سوختگی شباهت زیادی به آفتاب‌سوختگی دارد در سوختگی درجه‌یک از هیچ‌گونه خونریزی وجود ندارد چون‌که رگ های‌خونی قرار نگرفته‌اند، بلکه این رگ‌های خونی در لایه زیرین که درم نام دارد، قرار دارند.

سوختگی درجه‌دو

در این نوع سوختگی علاوه بر اپیدرم، درم نیز تخریب می‌شود. شاید به علت قرار داشتن رگه‌ای خونی فکر بکنید که خونریزی در این نوع سوختگی زیاد است ولی باید بدانید که گرما باعث قطع جریان خون در بافت‌ها می‌شود. البته ممکن است ابتدا کمی خونریزی وجود داشته باشد ولی بعد از مدتی قطع می‌شود. سوختگی درجه‌دو بسیار دردناک است چون اعصاب موجود در درم، آسیب می‌بینند.

 سوختگی درجه ۳

در این نوع سوختگی هر سه لایه پوست تخریب می‌شود حتی  چربی زیر این پوست نیز از بین می‌رود. گاهی این تخریب‌ها به ماهیچه‌ها نیز می‌رسد سوختگی درجه سه نیازمند مراقبت‌های پزشکی ویژه  است. این نوع سوختگی به سلول‌ها آسیب نمی‌زند بلکه آن‌ها را کاملاً نابود می‌کند.  به خاطر نابود شدن اعصاب درد نیز وجود ندارد. ترمیم محل‌های آسیب‌دیده بسیار سخت و حتی غیرممکن است.


همچنین بخوانید:

هر آنچه که باید درباره تاثیر هورمون‌ها بر پوست بدانید!

8 درمان خانگی جوش که بسیار آسان و فوق العاده موثر هستند!

خشکی پوست ؛ دلایل، انواع و درمان پوست خشک و پوسته پوسته


عوامل سوختگی

  • گرما: آتش و مایعات داغ یکی از مهم‌ترین عوامل سوختگی هستند. اکثر سوختگی‌ بر اثر تماس با آب داغ، بخار داغ و یا روغن داغ اتفاق می‌افتد. سیگار نیز از از عوامل مهم در آتش سوزی خانه‌ها است. سوختگی با مایعات اغلب جزء سوختگی‌های درجه یک ودو هستند ولی در صورتی که مدت تماس زیاد باشد می‌تواند به سوختگی درجه سه نیز تبدیل شود.
  • مواد شیمیایی: در جهان هستی بیش از 250000 ماده شیمیایی خطرناک وجود دارد. مواد شیمیایی نیز جزو مواردی هستند که میتوانند باعث سوختگی و آسیب بدنی شوند. برای مثال اسید سولفوریک که در پاک‌کننده‌ها به کار میرود در صورت تماس با پوست باعث سوختگی میشود یا نوشیدن واد بازی مثل سدیم هیپوکلریت(وایتکس) باعث سوختگی در مخاط مری میشود. این اتفاق در کودکان بسیار رایج است.
  • تشعشع: سوختگی تشعشعی به خاطر قرار گرفتن طولانی در معرض اشعه‌های فرابنفش ایجاد میشود. آفتاب سوختگی رایج ترین نوع سوختگی تشعشعی است که در گروه سوختگی درجه یک نیز قرار می‌گیرد.

انواع سوختگی

توجه کنید که پوست مانند یک ژاکت است. لایه خاجی یا همان رویه ژاکت؛ معدل اپیدرم و قسمت میانی همان درم است و پوشش داخلی نیز همان بافت چربی پوست است. این یک تشبیه ساده برای لایه بندی پوست هست و انواع سوختگی نیز بر اساس میزان آسیب به لایه های پوست متمایز شده‌اند.

امیدوارم همیشه شاد و سلامت باشید.