واکسن کرونا و زمان لازم برای کشف آن

این روز ها همه نگران یک مسئله هستند، چه زمانی واکسن کرونا کشف خواهد شد و آیا اصلا دستیابی به این کشف امکان پذیر است؟ با من و مجله وارونه همراه باشید تا تازه ترین خبر های واکسن کرونا را بخوانید.


در ادامه بخوانید »

چه کسانی در برابر کرونا ایمن هستند؟! 

تست کرونا چقدر دقیق است؟ تست سواب بهتر است یا آزمایش خون؟

چرا بعضی ها با لیس زدن سطوح یا سرفه و عطسه، عمدا ویروس کرونا را منتشر می کنند؟


برای کرونا به روش جدید تولید واکسن نیاز است!

روش های سنتی تولید واکسن خیلی زمان بر هستند، محققان واکسن را بر روی هزاران نفر تست می کنند و پس از آن ماه ها صبر میکنند تا ببینند چه کسانی آلوده می شوند و چه کسانی آلوده نمی شوند.

اما ما در روزهایی زندگی می کنیم که شیوع کرونا نفسمان را بریده و این روش های سنتی برای تولید واکسن خیلی آرام هستند. برای تست واکسن کرونا باید واکسن های احتمالی کووید 19 را بر روی انسان های سالم امتحان کنیم. 

با شیوع کرونا مردم مجبور شدند در خانه هایشان بمانند. بر اساس دستورات سازمان بهداشت جهانی، این مراقبت های بهداشتی، قرنطینه و رعایت فاصله ی اجتماعی باید تا زمانی که واکسن کرونا پیدا شود ادامه پیدا کند !

در سال 1950، وقتی فلج اطفال همه گیر شده بود، جوناس سالک یکی از سریع ترین روش های ساخت واکسن را ابداع کرد که یکی از سریع ترین روش های ساخت واکسن در تاریخ بشر است. راحت تر بگویم در طول 6 سال، درست از سال 1949 تا 1955 واکسن به تولید انبوه رسید و در اختیار بیماران قرار گرفت.

علی رغم گفته های بعضی ها که می گویند ما هیچ وقت موفق به کشف واکسن کرونا نمی شویم، روزنه های امیدی هم هست!

خیلی از محققان معتقدند در بهترین سناریوی ممکن به یک بازه ی زمانی 12 تا 18 ماهه برای تولید واکسن نیاز داریم. 70 مدل متفاوت واکسن برای این بیماری در حال بررسی هستند و از این میان 3 واکسن تاکنون به مرحله ی اول، که آزمایش بر روی انسان هاست رسیده است.

در حالت کلی سال ها طول می کشد تا واکسنی تولید شود. پس از اینکه واکسنی ساخته می شود، آنرا بر روی حیوانات امتحان می کنند، اگر آزمایشات جواب داد و نتایج مثبت بود و عوارض جانبی دیده نشد، سپس واکسن بر روی انسان امتحان می شود.

امتحان واکسن بر روی انسان ها سه مرحله ی متفاوت دارد. پس از عبور از این سه مرحله است که واکسن به تولید انبوه می رسد و در اختیار بیماران قرار می گیرد. به همین دلیل است که می گوییم تولید واکسن در شرایط نرمال سال ها طول میکشد.

فاز اول

در فاز اول آزمایش، واکسن به تعداد محدودی از افراد تزریق می شود. پس از تزریق واکسن به بدن انسان ها برای اولین بار، محققان پاسخ ایمنی بدن را در برابر واکسن بررسی می کنند، تا بفهمند کارایی واکسن را بسنجند.

فاز دوم

در فاز دوم واکسن به تعداد بیشتری از افراد تزریق می شود و بهترین دوز ممکن تشخیص داده می شود و همچنین بهترین نحوه ی تزریق واکسن هم تایین می شود. در این فاز هم میزان کارایی واکسن و پاسخ ایمنی بدن به واکسن بررسی می شود. 

فاز سوم

در فاز سوم واکسن بر روی بدن هزاران فرد امتحان می شود. این فاز بزرگترین فاز آزمایش واکسن است. هزاران داوطلب واکسیناسیون به دو گروه تقسیم می شوند. به یکی از این گروه ها واکسن تزریق می شود و به گروه دیگر دارو نما.

به طور کلی تنها فاز آخر به اندازه 6 تا 12 ماه طول می کشد. علتش هم این است که در این فاز افرادی با ریسک بالا شناسایی می شوند. پس از تزریق این واکسن سلامتی و بیماری این افراد در زندگی طبیعی شان بررسی می شود.

پس از مدتی، محققان می توانند سلامتی و بیماری افرادی که واکسن دریافت کردند را با افرادی که دارو نما دریافت کردند مقایسه کنند، تا بررسی کنند که میزان کارایی واکسن واقعا چقدر است و تخمین بزنند این واکسن تا چه حد توانایی محافظت از فرد را دارد.

در همین فاز سوم است که باید با نهایت سرعت کار کرد تا به نتیجه رسید، به خصوص در دوران شیوع بیماری همه گیری مثل کرونا.

اما مسئله این جاست که تزریق آگاهانه ویروس به بدن افراد سالم از لحاظ قانونی و اخلاقی اصلا درست نیست! پس باید چه کرد؟

چه راه دیگری وجود دارد تا هم واکسن را با سرعت بالا تولید کنیم هم از لحاظ اخلاقی کار درستی انجام دهیم؟

بر اساس مقاله ای که اخیرا در ژورنال «بیماری های واگیر دار» چاپ شده، قطعا راهی برای تولید انبوه واکسن آنهم با سرعت بالا هست. روشی که آنرا با نام « مطالعه ی چالش برانگیز بر روی انسان ها » می شناسند.

پس بررسی واکسن ها به جای چندین ماه ممکن است چندین هفته طول بکشد!

در پروژه ی مطالعه ی چالش بر انگیز بر روی انسان ها، واکسن و دارو نما به انسان تزریق می شود و پس از آن انسان در معرض ویروس قرار میگیرد تا ببینیم تاثیر واکسن و کارایی اش تا چه حد است.

پس از این مرحله داوطلبین شرکت کننده به مدت دو هفته بررسی می شوند تا محققان ببینند علائم بیماری در گروه واکسن زده کمتر است یا گروهی که دارو نما دریافت کردند. بر همین اساس است که می گوییم بررسی واکسن به جای چند ماه چند هفته طول می کشد.

داوطلبان این پروژه بین گروه سنی 20 تا 45 سال هستند و هیچ بیماری زمینه ای هم ندارند.

علاوه بر اینها این دوطلبان در مکان های شلوغ رفت و آمد دارند. حدس ما بر این است که این افراد ریسک بالاتری به ابتلای این بیماری دارند و به هرحال به این بیماری مبتلا می شوند. پس ابتلای این افراد در محیط آزمایشگاهی خیلی بهتر است تا ابتلای آنها در محیط طبیعی.

هر فردی که برای این واکسن داوطلب شده در صورت داشتن علائم سخت تحت مراقبت های بسیار ویژه قرار می گیرد. مثلا می تواند از دستگاه هایی استفاده کند که بسیار کم یاب هستند. در طول آزمایشات و مراحل بعد از آن این افراد در محیط هایی کاملا جدا از دیگران و در آرامش کامل به سر می برند.

این روش بررسی واکسن از روش های سنتی خیلی سریع تر است!

در نظر بگیرید با روش های قبلی هزاران نفر را واکسینه می کردند، بعد آنها را به دنیای طبیعی بر می گرداندند تا زندگی شان را بکنند، بعد هم بررسی می کردند ببینند تاثیر واکسن چقدر است!

با پروتوکل های سازمان بهداشت جهانی، مبنی بر رعایت فاصله ی اجتماعی و قرنطینه عملا چنین روشی غیر ممکن است.

خیلی ها در این دوره از ترس در خانه می مانند، بنابراین تاثیر واکسن ممکن است تا مدت ها خودش را نشان ندهد. پس اگر افراد کمی را آزمایش کنیم و در محیط های بسته آنها را زیر نظر بگیریم، می توانیم در مدت زمان کوتاه تری به نتیجه برسیم.

نکته ی دیگری هم هست !

ما در مورد این ویروس چیز های زیادی نمی دانیم و مطمئن نیستیم این روش جواب می دهد یا نه!

تا به حال تصور می کردیم ویروس با جوان ترها کاری ندارد اما پس از مدتی معلوم شد رفتار این ویروس تغییر میکند، پس به هیچ چیز نمی توان اعتماد کامل داشت!

محققان قرار است ویروس را به بدن افراد تزریق کنند، ویروسی که آنرا نمی شناسند! همین ریسک کار را بالا می برد. باید همه دست به دست هم دهیم تا با این ریسک ها کنار بیاییم.

با وجود چنین مشکلاتی، تعداد بسیار زیادی هستند که برای تزریق واکسن داوطلب شده اند، افرادی که برای سلامتی جامعه، جان خود را به خطر می اندازند.

تا به حال 1200 نفر از 44 کشور برای اینکار در وب سایت ها ثبت نام کرده اند، برای اینکه جزوی از تاریخ بر شکستن این ویروس باشند. به امید آن روز …

در ادامه بخوانید:

اگر یکبار کرونا بگیریم دیگر نخواهیم گرفت؟