در اولین پریودم چه اتفاقی می افتد؟

تجربه ی اولین پریود برای دختر ها خیلی خاص است. خیلی خوب درک میکنم که خانم های جوان ممکن است با چه سوال هایی در ذهنشان مواجه شوند. این سوالات کاملا طبیعی هستند و این حق شماست که به جوابی درست برای پرسش هایتان برسید. اما یادتان باشد که تمام جواب هایی که دریافت میکنید علمی و قابل اعتماد نیستند. همان طور که خودتان هم می دانید شایعات پیرامون پریود شدن و چرایی و چیستی این امر طبیعی در بدن ما زیاد است. به همین خاطر است که قصد دارم شما را با هرآنچه باید در مورد اولین پریود بدانید، آشنا کنم. در این مطلب به علمی ترین و درست ترین جواب ها برای سوال هایتان میرسید. پس با من وارونه تا انتها همراه باشید.


مطلب مرتبط: معرفی بهترین اپلیکیشن‌ها برای مدیریت پریود! 


چه چیزی باعث رشد موهای زائد می شود؟

رویش موهای زائد روی پوستتان یعنی شما به سن بلوغ رسیده اید. رسیدن به سن بلوغ یعنی شما قابلیت باروی پیدا کرده اید. وقتی چرخه ی قائدگی تان آغاز می شود، میزان هورمون استروژن در خون بالا می رود. این امر باعث ضخیم تر شدن بافت های ماهیچه ای در رحمتان می شود. ماهیچه های رحم قوی تر و ضخیم تر می شوند تا بتوانند از تخمک بارور شده محافظت کنند و در نهایت جنین سالمی به بار بنشیند. اگر تخمکی بارور نشد و جنینی تشکیل نشد بدن شما این لایه ی ضخیم را از بین می برد. این لایه ی از بین رفته همراه با خون از رحم بیرون رانده می شود. همین بیرون آمدن خون و بافت مرده ی رحم خون ریزی پریود را ایجاد میکند.

شاید فکر کنید اولین پریود از تمام پریودهای عمرتان سخت تر خواهد بود، اما اصلا این جور نیست. چه اولین بارتان باشد چه صدمین بار، پریود شدن تجربه ی سختی است. اگر در مورد لوازم بهداشتی مربوط به پریود یا روش های از بین بردن انقباضات رحمی نگران هستید تا انتهای متن همراه من و وارونه باشید. اطلاعات مفیدی در مورد اولین پریود دارم که در بخش های بعدی در اختیارتان می گذارم.

کی برای اولین بار پریود می شوم؟

بیشتر خانم ها در سن 12 تا 13 سالگی پریود می شوند. البته خیلی های دیگر هم هستند که کمی زودتر یا کمی دیرتر پریود شدن را تجربه می کنند. قانون کلی وجود دارد که بر اساس آن 2 سال پس از بزرگ شدن سینه ها فرد پریود می شود. البته این قانون هم برای همه صدق نمی کند.

نشانه های پریود شدن

خیلی ها قبل از پریود شدن هیچ نشانه ای ندارند و بعضی ها هم چند روز قبلش انقباضات رحمی دارند. نشانه ی انقاباضات رحمی شامل:

وقتی این نشانه ها را داشتید با خودتان نوار بهداشتی داشته باشید. سایر لوازمی که در این جور مواقع به کارتان میاید شامل:

  • یک دست لباس زیر تمیز
  • نوار یا پد بهداشتی
  • دستمال مرطوب
  • مسکن هایی مانند استامینوفن

همین حالا پریود شدم! باید چه کار کنم؟

اگر خیلی ناگهانی پریود شدید و دم دستتان هیچ چیزی برای استفاده کردن نداشتید نگران نشوید. با استفاده از دستمال های کاغذی توالت می توان خیلی راحت نوار بهداشتی فوری درست کرد. دستور العمل ساخت این نوار بهداشتی فوری را قدم به قدم برایتان می نویسم.

قدم اول: شما به حداقل 10 دستمال کاغذی احتیاج دارید که بریده نشده باشند. این دستمال ها را روی هم تا کنید.

قدم دوم: دستمال کاغذی ها را در مرکز لباس زیرتان بگذارید، یعنی همان جایی که نوارتان را می گذاشتید.

قدم سوم: دستمال دراز دیگری بردارید و این بار این لایه را دور نوار و لباس زیرتان بپیچید. این کار کمک میکند نوارتان از جایش تکان نخورد.

قدم چهارم: انتهای این نوار بلند را هم به زیر نوار قبلی ببرید که باز نشود.

یادتان باشد اگر در مدرسه هستید از معلم یا مسئول بهداشتتان یک نوار بخواهید. باور کنید که آنها قبل از این هم با چنین شرایطی رو به رو شده اند. پس جای هیچ خجالت و تعارفی نیست.


مطلب پیشنهادی: خونریزی شدید پریود ؛ بررسی دلایل و راهکارهای درمان


اولین پریود چند روز طول میکشد؟

اولین پریودتان چند روز بیشتر طول نمیکشد و یادتان باشد چند ماه طول می کشد تا چرخه ی پریودتان کاملا منظم شود. به محض تاریخ دار شدن، یعنی به محض ثابت شدن برنامه ی پریودتان از 2 تا 7 روز پریودی را تجربه خواهید کرد. چقدر خون از دست می دهم؟

معمولا اولین پریود ها خیلی سبک هستند. احتمالا چند قطره خون قرمز-قهوه ای از دست خواهید داد. اما اوضاع همیشه این طور نمی ماند. چرا که در پریود های بعدی شدت خون ریزی بیشتر می شود. وقتی هورمون هایتان ثابت شدند و پریودتان تاریخ دار شد مشخص می شود که دقیقا چه میزان خونی از دست خواهید داد. این را هم بگویم که خون ریزی زیاد همیشه نشانه ی بدی نیست. اما اگر در مورد مقدار خون ریزی تان ناراحتیتد با یک پزشک صحبت کنید. اگر علائم زیر را داشتید با یک بزرگتر قابل اعتماد یا پزشک متخصص مشورت کنید:

  • هر دو ساعت نیاز به تعویض نوار یا پد بهداشتی دارید
  • سر گیجه دارید
  • از هوش می روید
  • ضربان قلبتان بالا می رود
  • خونریزی تان بیشتر از 7 روز طول کشیده

برای کنترل کردن خون ریزی ام چه کنم؟

راه های متفاوتی برای کنترل کردن خون ریزی هست. بر همین اساس شاید لازم باشد چندین راه را امتحان کنید تا به بهترین راه ممکن که بدنتان به آن جواب می دهد برسید. شاید هم در طول زمان بدنتان به روش های مختلفی جواب دهد. مثلا روشی که در پریود اول جواب میدهد ممکن است درپریود بیستم جوابگو نباشد.

روش اول: لباس زیر پریود

لباس زیر پریود

این روش یکی از جدید ترین روش هاست که در آن لباس زیری درست مانند لباس زیر معمولی پوشیده می شود. البته جنس این لباس زیر ویژه به گونه ای است که درست مانند نوار بهداشتی خون را جذب میکند. مدل های متفاوتی از این لباس زیر ها موجود است و هر مدل میزان جذب متفاوتی دارد. اگر پریود سبک تری دارید از مدل هایی که جذب کمتری دارند استفاده کنید. اگر هم پریود شدیدی دارید از مدل هایی با جذب بالاتر استفاده کنید که خیالتان جمع باشد.

روش دوم: پدها و نوارهای بهداشتی

اولین پریود
نوار بهداشتی

این پدها و نوارهای بهداشتی که در فرمی مستطیل گونه در بازار عرضه می شوند حاوی مواد جاذب هستند و خون را درونشان نگه میدارند. تمام پدها نواری چسبناک در پشت شان دارند که باعث می شود به کف لباس زیرتان بچسبند و تکان نخورند. خیلی از پدها دو تکه ی باریک هم در کناره ها دارند که با نام بال شناخته می شوند. این بال ها هم چسبناک هستند و پس از خم شدن به پشت لباس زیر می چسبند. نوارهای بهداشتی هم در سایزهای متفاوت و قدرت جذب مختلف وجود دارند. به طور کلی هر نواری که کوچک تر باشد قدرت جذب کمتری دارد. شاید لازم باشد در روزهای اول پریود از نوارهای بزرگتر استفاده کنید و پس از آن با کمتر شدن خون ریزی نوار کوچک تری استفاده کنید.

تامپون

تامپون

تامپون ها هم درست مانند نوارهای بهداشتی جاذب خون هستند. البته تامپون شکل متفاوتی دارد. این وسیله ی استوانه مانند درون رحم قرار میگیرد و خون را پیش از خارج شدن از رحم جذب میکند. تامپون ها در پوششی از اپلیکاتور ارائه می شوند تا فرستادنشان در رحم برایتان راحت تر باشد. در مورد بیرون آوردنشان هم نگران نباشید. همه ی تامپون ها نخی در انتها دارند که با استفاده از آن می توان تامپون را بیرون کشید. تامپون ها هم اندازه های متفاوت و قدرت جدب مختلفی دارند. نکته ی مهم دیگری در مورد تامپون ها هست. بعضی تامپون ها معطر هستند. از خریدن این مدل تامپون ها خودداری کنید چون عطرشان در بعضی خانم ها موجب خارش در رحم می شود. وقتی پریود شدید خیلی راحت تامپون را به درون رحم سر دهید تا جایی که فقط بندش بیرون بماند. اگر تامپون شما اپلیکاتور دارد تیوپ را نگه دارید و تامپون را به درون سر دهید. وقتی هم که نیاز به تعویض داشتید بندش را بکشید و خارجش کنید. البته تامپون ها و کاپ های قائدگی برای دخترخانم هایی که هنوز باکره هستند، قابل استفاده نیست.

اولین پریود
کاپ قائدگی

کاپ قائدگی

کاپ های قائدگی هم درست مانند تامپون ها وارد رحم می شوند و پیش از خروج خون از رحم، آن را جمع می کنند. کاپ ها معمولا دو سایز دارند، بزرگ و کوچک. اینکه شما چه سایزی را انتخاب میکنید به سنتان و تعداد فرزندانتان بستگی دارد. شاید خیلی ها با انواع کوچک تر که راحتتر وارد رحم می شوند احساس راحتی بیشتری داشته باشند. نحوه ی وارد کردن کاپ هم درست مانند تامپون است. البته باید حواستان به جزییات دستور العمل نوشته شده بر روی بسته ی محصول باشد. راهنمای استفاده و خروج را با دقت بخوانید و سپس اقدام کنید. برخلاف تامپون و پد، کاپ های قائدگی معمولا چند بار مصرف هستند. این یعنی پس از خروج کاپ آنرا تمیز میکنید و دوباره سرجایش میگذارید. بر اساس نوع محصولی که می خرید کاپ های قائدگی از 6 ماه تا 10 سال قابلیت استفاده دارند. در ادامه با فواید و مضرات کاپ قاعدگی جایگزینی برای تامپون و پد آشنا شوید! 

اگر لباسم خونی شد چه کنم؟ لباس هایم خراب می شوند؟

نه دقیقا! اگر خیلی خونی نشده باشند با شستن می شود لباس ها را تمیز کرد. وقتی برای اولین بار پریود می شوید همه چیز برایتان عجیب است. اما کم کم دستتان می آید که چقدر خون ریزی دارید، به چه نواری نیاز دارید و نوار یا هر وسیله ی بهداشتی دیگر تا کی جلوی خون را میگیرد. پس بهترین راه همراه داشتن لکه بر لباس در حین پریود است. با این روش اگر هم لباستان لکه شد هر چه زودتر آنرا از بین می برید. اگر هم شلوارتان خونی شد جای هیچ نگرانی نیست. ژاکت یا کتتان را دور کمرتان ببندید تا وقتی به خانه می رسید از دیده شدن خون روی لباستان جلوگیری کند. برای از بین بردن لکه ی روی لباس ها از این روش استفاده کنید.

1: هر چه زودتر لباستان را در آب سرد بگذارید. یادتان باشد آب گرم یا داغ باعث ماندن لکه روی پارچه می شود. پس فقط و فقط از آب سرد استفاده کنید.

2: اگر لکه بر دارید روی لباس اسپری کنید. تمام قسمت لکه دار را با اسپری خیس کنید. تا جایی که جنس پارچه اجازه می دهد زمان بدهید و لکه بردار را روی لباس نگه دارید

3: اگر لکه بر ندارید، یا دارید و قصد محکم کاری دارید، مقداری صابون یا شوینده های دیگر را به قسمت لکه ار بمالید. بهتر است با یک اسفنج قسمت لکه دار را ماساژ دهید تا کف دار شود.

4: آنقدر لکه را ماساژ دهید تا از بین برود

5: اگر با تمام این کارها لکه از بین نرفت، ماشین لباس شویی را امتحان کنید. فقط یادتان باشد که از آب سرد استفاده کنید.

6: اگر خشک کن لباس شویی با گرما کار میکند، از قسمت خشک کن استفاده نکنید.

بقیه متوجه می شوند من پریود هستم؟

نه! صورت و بوی بدنتان تغییری نمیکند. حواستان باشد اگر نوار و پدتان را به موقع عوض نکنید خون باقی مانده بد بو می شود و بقیه با این بو متوجه می شوند. در هر صورت از نوارها و پدهای معطر استفاده نکنید چرا که باعش سوزش و خارش می شوند. اگر خیلی نگران بوی بد خون هستید بدنتان را با آب گرم بشویید.

میتوانم شنا کنم؟ ورزش های دیگر چطور؟

البته که می توانید شنا کنید و هر ورزشی که دلتان خواست انجام دهید. خیلی هم خوب است چرا که ورزش کردن انقباضات را کم میکند. اگر هم قصد دارید شنا کنید از تامپون و کاپ استفاده کنید که لکه های خون وارد آب نشوند. برای ورزش های دیگر نوار بهداشتی و پد کفایت میکند.

با انقباضاتم چه کنم؟

یادتان نرود که انقاباضات برای هدفی ایجاد می شوند. آنهم خارج کردن بافت های جدا شده و خون از بدنتان است. اما همان طور که همه می دانیم این انقباضات دردناک هستند و هیچ کس از آنها خوشش نمی آید. برای از بین رفتن انقاباضات از این روش ها استفاده کنید:

  • مسکن هایی مانند ایپوبروفن و ناپروسکن دردتان را کم میکنند.
  • پارچه ی گرمی را روی شکمتان بگذارید.
  • دوش آب گرم هم انقباضتان را کم خواهد کرد.

اما اگر انقباضاتتان آنقدر زیاد است که نمی توانید از تخت بیرون بیایید با دکترتان در این مورد مشورت کنید. شاید این انقاباضات علت دیگری داشته باشند.


مطلب پیشنهادی: راهکارهای کاهش درد پریود یا نشانه های PMS ؛ ارائه شده توسط متخصص زنان 


چند وقت در میان پریود می شوم؟

پریود شدن شما بخشی از چرخه ی قائدگی تان است. این یعنی بر اساس برنامه ی خاصی در زمانی مشخص پریود می شوید. یک چرخه ی معمولی قائدگی معمولا 28 روز طول می کشد. البته خیلی ها چرخه های 21 تا 45 روزه دارند و این هم کاملا طبیعی است. شاید تا 6 سال طول بکشد تا شما به یک چرخه ی ثابت قائدگی برسید. آنهم به این دلیل که بدنتان باید یاد بگیرد چطور هورمون ها را تنظیم کند تا همیشه سالم و شاداب بمانید.

اولین پریود

از کجا بفهمم چرخه ی قائدگی ام ثابت شده است؟

هر چند سال ها طول میکشد تا به چرخه ای ثابت برسید اما شاید لازم باشد علائمتان را هم دنبال کنید. با در نظر گرفتن مدل علائمی که دارید می فهمید کی پریود می شوید و چرخه ها را هر بار زیر نظر میگیرید. با استفاده از آمار خودتان می توانید با یک پزشک با پرستار هم مشورت کنید تا از طبیعی بودن روند چرخه ی بدنتان مطمئن شوید. کافی است روز شروع و پایان پریود را روی تقویم گوشی تان علامت بزنید. اگر هم نمی خواهید بقیه متوجه پریود شدنتان شوند با یک کد علامت گذاری کنید.

تا آخر عمرم پریود می شوم؟

تا آخر عمرتان پریود نمی شوید اما احتمالا مدت زمان زیادی طول خواهد کشید. بیشتر آدم ها تا زمان یائسگی پریود می شوند. یائسگی زمانی است که در آن همان هورمون هایی که روزی خون ریزی تان را شروع کردند، کمتر و کمتر می شوند. این فاز در خانم ها از سن 45 تا 55 سالگی شروع می شود. البته استرس و سایر بیماری ها هم بر توقف پریودتان اثر گذارند.


مطلب مرتبط: احساسات و افکار نوجوانان و 7 راه مقابله با آنها ؛ از زبان یک نوجوان


در حین پریود باردار می شوم؟

بارداری در هرزمانی که اسپرم با تخمک در تماس باشد ممکن است. البته شروع پریود یعنی شروع باروی یک خانم. اما ممکن است حتی پیش از پریود شدن هم باردار شوید. همه چیز بستگی به هورمون های شما دارد. شاید در بدن شما هورمون های نگه دارنده ی تخمک خیلی بیشتر از هورمون های خون ریزی باشند. یادتان باشد وقتی به سن بلوغ برسید و موهای زائد بدنتان رشد کنند حتی در حین پریود هم می توانید باردار شوید. همه چیز بستگی به چرخه ی قائدگی شما دارد. پس همه ی جوانب را رعایت کنید و از لوازم بهداشتی پیشگیری از بارداری استفاده کنید.

چه زمانی نیاز به ویزیت پزشک دارم؟

اگر علائم زیر را داشتید حتما با پزشک متخصص صحبت کنید:

  • 15 سالتان شده اما هنوز پریود نشده اید.
  • 2 سال است که پریود نشده اید و هیچ علت خاصی هم برای پریود نشدنتان وجود ندارد.
  • بین دوره های پریودتان هم خون ریزی دارید
  • دردتان آنقدر زیاد است که از کارهای روزمره تان باز می مانید.
  • پریودتان از 7 روز بیشتر طول میکشد.

نکاتی برای والدین و سرپرستان نوجوانان

شاید توضیح دادن پریود و چگونگی کار برای شما خیلی سخت باشد. برای اطمینان خاطر دادن به دلبندانتان از این نکات کاربردی استفاده کنید

1: به آنها بگویید که پریود شدن بخش طبیعی زندگی خانم هاست و هیچ نگرانی ندارد.

2: لازم نیست از تجربه های خوب و بدتان برای فرزندانتان بگویید. علمی صحبت کنید و فقط حقیقت های ثابت شده را به آنها منتقل کنید.

3: لوازم بهداشتی مختلف را به آنها نشان دهید و طرز استفاده را هم کاملا توضیح دهید.

4: به فرزندانتان کمک کنید برای خودشان یک جعبه ی پریود بسازند. در این جعبه انواع لوازمی که در زمان پریود نیاز می شود قرار دهید. مثلا یک لباس زیر، نوار، پد و یا هر وسیله ی کنترل خون ریزی، دستمال مرطوب و نایلون زباله. یادتان باشد که این جعبه باید کوچک و قابل حمل باشد.

در ادامه بخوانید: رایج ترین اشتباهات والدین در برابر فرزند نوجوان شان و راه هایی برای اصلاح آنها