چالش زندگی کردن با پسوریازیس تناسلی

زندگی کردن با پسوریازیس تناسلی چالش بزرگی است. در عین حال این مشکل زندگی خیلی ها را با مشکل رو به رو کرده است و بالاخره باید با آن رو به رو شد. باید بدانید که راه های موثر زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد. البته اگر شهامت این را داشته باشید که در موردش حرف بزنید و کمک بخواهید. در این مطلب به علائم، راه های درمانی و مشکلات جنسی که پسوریازیس تناسلی ایجاد می کند اشاره می کنم.

مطلب پیشنهادی: 5 ویتامین مهم برای پوست

پسوریازیس تناسلی؛ خجالت آورترین بیماری پوستی است؟

وقتی حرف ازخجالت آورترین و شرم آورترین مشکل پوستی در میان باشد، نام پسوریازیس تناسلی در اول لیست خیلی ها می درخشد. البته این تفکر اصلا درست نیست! چون پسوریازیس تناسلی بیماری نیست که آنقدر برایش شرمنده باشد. در واقع این مشکل یکی از شایع ترین دردسرهای افرادی است که با پسوریازیس کلنجار می روند.

مشکلی شایع اما مخفی!

بر اساس آمار و ارقام به دست آمده در تحقیقاتی که در دسامبر سال 2018 در مجله «مردم و بیماری های پوستی» چاپ شد، 63 درصد از افرادی که پسوریازیس دارند حداقل یک بار در زندگی شان پسوریازیس تناسلی را هم تجربه می کنند. البته این درصد فقط به آنهایی مربوط می شود که آنقدر شجاعت دارند که بیماری شان را اعلام کنند. این در حالی است که تقریبا نیمی از افراد مبتلا به پسوریازیس تناسلی افسردگی، خجالت زدگی و مشکلات جنسی ناشی از پسوریازیس تناسلی را تحمل می کنند اما لام تا کام در این مورد با دکترشان حرف نمی زنند.

«علائم را تحمل می کنم اما حرف نمی زنم!»

به عبارت دیگر خیلی ها هستند که یک عمر علائمی مانند سوزش، خارش و خشکی را تحمل می کنند اما به دکترشان چیزی نمی گویند چون خجالت می کشند. تعجب آورتر این جاست که حتی بعضی دکترها هم خجالت می کشند که بیمار مبتلا به پسوریازیس تناسلی را معاینه کنند. این شرایط در خصوص بیمارانی که فقط به پسوریازیس در ناحیه تناسلی مبتلا هستند بیشتر صدق می کند. این را هم بگویم که 2 تا 5 درصد از افراد فقط پسوریازیس تناسلی را تجربه می کنند.

ناآگاهی دو طرفه! هم پزشک، هم بیمار

عدم آگاهی کافی، هم از جانب بیمار و هم از جانب پزشک موجب می شود اکثر اوقات پسوریازیس تناسلی درمان نشده رها شود. بیماران هم ممکن است خودشان دست به کار شوند و درمان های خانگی را در پیش بگیرند که البته امکان بدتر شدن بیماری در این صورت بالاتر هم می رود.

مطلب مرتبط: تاثیر هورمون‌ها بر پوست

چرا تشخیص پسوریازیس در اندام تناسلی سخت است؟

بر اساس یافته های سازمان ملی پسوریازیس، این بیماری نواحی تناسلی زیر را تحت تاثیر قرار می دهد:

  • آلت تناسلی، کیسه بیضه و بخش بیرونی اندام جنسی در زنان
  • ناحیه بالای آلت تناسلی در زنان
  • ناحیه بین دو باسن و پوست اطراف مقعد
  • پوست داخلی و بالایی ران ها
  • پوست بین ران و ناحیه تناسلی
پسوریازیس تناسلی

بیشتر مواقع در ناحیه تناسلی شاهد پسوریازیس معکوس یا فکلسورال هستیم. اما در عین حال ممکن است پسوریازیس پلاکی هم در این ناحیه دیده شود. این را هم بگویم که پسوریازیس معکوس نوعی از این بیماری است که در پوشش طبیعی پوست ایجاد می شود، آنهم منطقه ای که سایش پوستی بیشتر اتفاق می افتد.

علائم و ویژگی های پسوریازیس معکوس

ناگفته نماند که پسوریازیس معکوس خشکی پوست و پوسته پوسته شدن پسوریازیس پلاکی را ندارد به این خاطر که بیشتر اوقات در منطقه ای از بدن اتفاق می افتد که رطوبت کافی برایش فراهم است. برخلاف پسوریازیس پلاکی، پسورایزیس معکوس مانند جوشی بزرگ با کناره های متمایز از پوست است. مشکل این جاست که وقتی در کشاله ران دیده می شود با بیماری های قارچی اشتباه گرفته شده و همین کار را بدتر میکند. یکی از بیماری هایی که با پسوریازیس معکوس اشتباه گرفته می شود خارش ژوک است که نوعی بیماری قارچی است! همین مشکل در عدم تشخیص امکان درمان پسوریازیس معکوس را بالاتر می برد . در صورت مشاهده علائم بهتر است نمونه برداری انجام شود تا نوع بیماری مشخص شود.

درمان پسوریازیس تناسلی

وقتی صحبت از پسوریازیس تناسلی در میان باشد هم خبر های خوب دارم هم بد! با وجود اینکه جوش ناشی از پسوریازیس تناسلی در ناحیه ای اتفاق می افتد که نازک و حساس تر از سایر قسمت های بدن است، درمان پذیرتر هم هست. باید آرام آرام برای درمان اقدام کنید و هرگز فراموش نکنید که برای آغاز درمان صبر کنید تا علائم کامل شوند.بر اساس یافته های آکادمی پوست آمریکا برخی از شایع ترین درمان ها شامل لیست زیر می شود:

  • درمان های پوستی از جمله ویتامین ای یا کرم های کورتیکواستروئیدی
  • کورتیکواستروئید های قوی یا ملایم برای درمان موقتی
  • درمان با قطران
  • کرم های کلسیپوتریول
  • کرم های پیمکرولیموس و پماد های تاکرولیموس
  • داروهای خوراکی قوی تر مانند سیکلوسپورین، ترکسال یا رتینوئید
  • درمان های نوری فرابنفش

تمام درمان هایی که برای پسوریازیس استفاده می شوند برای پسوریازیس تناسلی هم کاربرد دارند. البته قرص داپسون که برای درمان های ضد قارچی استفاده می شود هم به عنوان روشی درمانی در خصوص پسوریازیس کاربرد دارد.

مطلب پیشنهادی: مشکلات پوستی که ممکن است در بهار رخ دهند! 

حادتر شدن علائم در صورت عدم آگاهی و رعایت نکردن

محل پسوریازیس تناسلی ممکن است خود به خود علائم را حادتر کند. یکی از ویژگی های پسوریازیس هم بدتر شدنش در صورت نادیده نگرفتن علائم و رعایت نکردن است. مثلا اگر لباس های تنگ بپوشید، سایش پوستی، فعالیت ورزش و رابطه جنسی همه و همه علائم پسوریازیس تناسلی در ناحیه داخلی ران ها را بدتر می کنند. به عبارت دیگر پوشیدن لباس های گشاد علائم را بهبود می بخشد. ناگفته نماند که مرطوب نگه داشتن و آبرسانی پوست یکی دیگر از راه های کنترل علائم در این بیماری است. در قسمت بعد به راه حل هایی برای کنترل علائم پسوریازیس تناسلی اشاره می کنم.

مطلب پیشنهادی: 3 دستور تهیه ماسک صورت برای پوست‌های خشک و پوسته پوسته

راه حل هایی برای کنترل علائم پسوریازیس تناسلی

این راه حل ها شامل:

  • از تمیزکننده های ملایم و غیر معطر استفاده کنید. از مصرف دئودرانت های حساسیت زا و صابون های آنتی باکتریال که برای شست و شوی بدن هستند خودداری کنید.
  • پس از استحمام و تا وقتی که پوست هنوز کمی خیس است، مرطوب کننده ای غیر معطر به ناحیه مبتلا شده بمالید. حتی پس از خشک شدن هم مرطوب کننده بمالید تا خارش و سوزش تان کمتر شود. یکی از بهترین فوت و فن های کوزه گری در خرید مرطوب کننده کم بودن مواد تشکیل دهنده در فرمولشان است. هر چه از مواد کمتری در تهیه شان استفاده شده باشد بهتر هستند.
  • از دستمال توالت های با کیفیت استفاده کنید
  • از برخورد ناحیه مبتلا به پسوریازیس تناسلی با ادرار و مدفوع جلوگیری کنید
  • رژیم غذایی تان پر از فیبر باشد. خوردن فیبر یا مکمل های غذایی فیبردار حرکت غذا را در روده ها آسان تر می کنند.
  • حمام های داغ و طولانی ممنوع
  • کمپرس سرد برای بهبود سوزش و خارش ناحیه مبتلا شده عالی است
  • و در آخر! با دکترتان در خصوص علائم صحبت کنید. تنها در این صورت درمان موثر آغاز می شود.

مطلب پیشنهادی: 8 نکته برای داشتن پوستی سالم و بی نظیر

رابطه جنسی و پسوریازیس

جای هیچ تعجبی ندارد که پسوریازیس تناسلی زندگی جنسی تان را هم با چالش رو به رو کند. در واقع بیش از 40 درصد از افرادی که پسوریازیس را تجربه می کنند؛ جدایی از پسوریازیس تناسلی، با مشکلاتی در رابطه جنسی شان هم رو به رو هستند. البته استرس های روحی را هم در این میان نباید ندید گرفت. اگر پسوریازیس تناسلی مشکلی در صمیمت زوج ایجاد می کند بهترین راه ملاقات هر دو نفر با درمان گری خبره است. و مهم ترین چیزی که هر دو نفر در این خصوص باید بدانند این است که پسوریازیس تناسلی مسری نیست! در قسمت بعد به راهبرد هایی برای داشتن رابطه جنسی بهتر در عین مبتلا بودن به پسوریازیس تناسلی اشاره می کنم.

مطلب مرتبط: تاثیر ارگاسم بر پوست ؛ دیگر نیازی به محصولات شیمیایی نخواهید داشت!!!

راهبردهایی برای داشتن رابطه جنسی بهتر

این راهبردها شامل:

  • اگر ناحیه تناسلی تان ورم کرده یا خیلی خشک است اصلا رابطه جنسی نداشته باشید
  • از درمان های موضعی برای ناحیه تناسلی فقط طبق نظر پزشک استفاده کنید. نه بیشتر و نه کمتر
  • ناحیه تناسلی را پس از رابطه جنسی بشویید تا تمیز بماند
  • از کاندوم های لوبریکانت دار استفاده کنید تا ناحیه خراشیده نشود.

  حرف آخر

پسوریازیس بیماری قابل درمان است! البته در صورتی که علائم با پزشک در میان گذاشته شوند. پس برای سلامت روحی و فیزیکی خودتان هم که شده خجالت را کنار بگذارید و برای داشتن زندگی بهتر و زیباتر اقدام کنید.